The Belgian Voyage Club vzw

The Belgian Voyage Club vzw: De Belgische Star Trek fanclub


  Star Trek reviews

  Deel
  avatar
  Freeman
  Captain
  Captain

  Aantal berichten : 198
  Leeftijd : 45
  Join date : 11-06-09
  Woonplaats : Brasschaat

  Star Trek reviews

  Bericht  Freeman op wo 22 jul - 19:50:09

  Uit Humo

  Film Reviews
  Star Trek
  JJ Abrams Star Trek
  Door (es), 06/05/2009 - 14u00


  'We moesten íéts doen, of 'Star Trek' was voorgoed verdoemd,' sprak JJ Abrams vorige week in dit prachtblad. Wel, JJ heeft 't voor elkaar gekregen: zodra het reusachtige Romulaanse mijnschip van kapitein Nero (Eric Bana) zich, in de fantástische proloog, losscheurt van dat zwarte gat en zich als een donkere valk op de USS Kelvin werpt, trekt er golf van vreugde en opwinding en nostalgie door je middenrif, en je voelt tot in de uiteinden van je vezels: dit zit goed, dit wordt fun, dit rockt.

  De beruchte magic touch van Abrams, de visionaire bedenker van 'Alias' en 'Lost', heeft dus weer eens gewerkt. Zijn tactiek? Eerst en vooral heeft hij de kwintessentiële beginselen van de 'Star Trek'-mythologie als een zorgzame vader in de armen gesloten: de geweldige 'Ping! Ping!'-sonargeluidjes, de openzoevende liftdeuren van de Enterprise, het onnavolgbare taaltje ('Er is een singulariteit die ons bedreigt!'), de klassieke outfits met de omgekeerde V op de borst en de optimistische vibe uit de legendarische televisiereeks van Gene Roddenberry zijn allemaal in alle triomf terug. Maar tegelijk sleurt hij (een beetje geholpen door een budget van honderdvijftig miljoen dollar) 'Star Trek' resoluut uit het folkloristische camp-moeras waarin de franchise de voorbije decennia was weggezonken: de bordkartonnen decors hebben plaatsgemaakt voor visueel verbluffende effecten, de statige actietaferelen voor adembenemende veldslagen. It's 'Star Trek', Jim, but not as we know it.

  JJ's meest gedurfde zet heeft uiteraard te maken met de plot: toen hij bekendmaakte dat hij een prequel zou maken en dat de oude cast bijgevolg zou worden vervangen door een roedel jonge wolven, vreesden velen voor een soort 'Harold and Kumar take the Enterprise'-effect, maar de kids, zeker Zachary Quinto als Dr. Spock, doen het allemaal voortreffelijk. Het resultaat is niet alleen een warme hommage, maar ook een spetterende, eigentijdse sciencefictionfilm die je zin geeft om het hele verhaal achteraf nog eens helemaal na te spelen. En o, wat doet het deugd om die goeie ouwe Leonard Nimoy terug te zien! May the force be - eh, live long and prosper!
  avatar
  Freeman
  Captain
  Captain

  Aantal berichten : 198
  Leeftijd : 45
  Join date : 11-06-09
  Woonplaats : Brasschaat

  Re: Star Trek reviews

  Bericht  Freeman op wo 22 jul - 19:51:57

  Uit Film Totaal

  Star Trek
  Geplaatst door Kaj van Zoelen op 06-05-2009 21:43 - Bron: FilmTotaal

  De nieuwe Star Trek is prima geschikt voor fans en niet-fans. Moge dat duidelijk zijn. Als je geen fan bent kun je genieten van een spectaculaire sciencefictionfilm vol actie, spanning en kleine momenten met de personages. Als je al wel een ‘trekkie’ was, dan vermoed ik stellig dat de oorsprong en karakteropbouw van de personages die je kent en liefhebt, plus de vele verwijzingen naar de series, je zeker kunnen bekoren. Star Trek is met zijn vaart, humor, spektakel en kenmerkend optimisme de eerste geslaagde grote Hollywood zomerfilm, waar de concurrentie nog een hele kluif aan zal hebben om te overtreffen.

  J.J. Abrams heeft met series als Alias en Lost, en met films als Mission: Impossible III en Cloverfield (die hij produceerde), bewezen dat hij kaas gegeten heeft van entertainment. Star Trek is het volgende bewijs hiervan. Abrams werd gevraagd om de filmreeks een nieuwe impuls te geven met een herstart met nieuwe mensen. In plaats daarvan besloot hij terug te gaan naar vóór het begin van de eerste serie en een blik te werpen op hoe de personages van de eerste serie zijn geworden wie zij zijn. Daarvoor schakelde hij een team scriptschrijvers in, waarvan er eentje al jarenlang fan was van zowel de series als de films en een ander nog nooit iets van Star Trek had gezien. Dit om een balans te bereiken waar iedereen iets mee kan.

  Na te openen met een grote actiescène volgt eerst de uitwerking van Kirk en Spock als jongemannen op zoek naar een doel in hun leven. Beiden vinden hun bestemming bij de Starfleet Academy, waar ze elkaar ontmoeten en meteen de eerste van vele meningsverschillen en confrontaties hebben. Al snel wordt het uiterste van hun talenten gevraagd als ze op het ruimteschip de U.S.S. Enterprise belanden voor zijn eerste vlucht, een verdedigingsmissie.

  Gaandeweg komen ze de andere leden van de crew tegen: Bones, Checkov, Uhura, Scotty en Sulu. Allemaal krijgen ze hun momenten, hoewel de focus op Kirk en Spock gericht blijft. De aandacht die besteed wordt aan de karakters is precies genoeg om ze boeiend te maken en tegelijkertijd leven te geven aan het actieavontuur dat zij beleven. Deze slimme uitwerking van personages onderbreekt het hoge tempo van het verhaal niet, en maakt juist de groots opgezette actiescènes de moeite waard.

  Deze zijn stuk voor stuk goed in elkaar gezet en gefilmd. Abrams filmde ze zoveel mogelijk op locatie en op immense sets en zo min mogelijk voor een groen of blauw scherm. Dat betaalt zich uit in een min of meer realistische sfeer die de spanning ten goede komt.
  Ook wordt er voor gezorgd dat er steeds meer op het spel komt te staan en je daadwerkelijk het gevoel krijgt dat het mis kan gaan. Desalniettemin bevat de film ook een gezonde dosis optimisme dat hoort bij het concept Star Trek. Je ziet het niet vaak meer in sciencefiction vandaag de dag. Dit alles gaat gepaard met aardig wat vrolijke humor, die geheel past bij de lichte toon van de film.

  J.J. Abrams’ Star Trek blaast weer leven in de wereld die Gene Roddenberry in de jaren zestig bedacht door tegelijk fris en nieuw aan te voelen en toch de oude serie en films te eren. Abrams neemt entertainment serieus en liet een spannend verhaal schrijven waarmee zowel hardcorefans als mensen die nog nooit één beeldje van de oude series of films gezien hebben uit de voeten kunnen. Het design van de schepen en sets is vaak wonderschoon, de special effects zijn bijzonder goed en de muziek van Michael Giacchino is uitstekend. Uiteindelijk is het echter de mooie mix van klein en groot, van ontwikkeling van personages én meeslepend avontuur en indrukwekkende actie, die Star Trek tot topvermaak maakt.
  avatar
  Freeman
  Captain
  Captain

  Aantal berichten : 198
  Leeftijd : 45
  Join date : 11-06-09
  Woonplaats : Brasschaat

  Re: Star Trek reviews

  Bericht  Freeman op wo 22 jul - 19:54:41

  Uit MoviePulp


  Star Trek review

  by Steve on Apr.13, 2009

  Regie: J.J. Abrams

  Uitstekende reboot, die de sciencefictionfranchise terug op het juiste spoor zet. Op 15 april te bekijken op het 27ste Bifff en vanaf 6 mei in de reguliere bioscoop.

  Het verhaal: Tijdens de eerste vlucht van de USS Enterprise probeert de rebelse James Tiberius Kirk (Chris Pine) de bemanning te behoeden van een sluwe hinderlaag van de Romulaanse slechterik Nero (Eric Bana). Een conflict met de ambitieuze Vulcan Spock (Zachary Quinto) maakt de zaken er niet makkelijker op…


  Ons verdict: Toen in 2002 de tiende (!) “Star Trek”-film Star Trek: Nemesis genadeloos flopte besloot maatschappij Paramount wijselijk dat het tijd was om de filmserie te laten voor wat het was en even bezinnen over een mogelijke toekomst van de ooit zo succesvolle sciencefiction-franchise. Met de succesvolle ‘reboots’ van achtereenvolgens de James Bond, Batman, Friday The 13th en Fast and the Furious-franchises kon Star Trek uiteraard niet achterblijven. Met de visionaire J.J. Abrams aan het roer, een cast om van te duizelen en naar een scenario van de schrijvers van “Alias” en Transformers was dit de eerste keer dat een bioscooptrailer van een “Star Trek”-film ondergetekende zo wist te begeesteren. Met de nodige anticipatie keek uw dienaar dan ook uit naar de film en gelukkig werden de hooggespannen verwachtingen helemaal ingelost. Het wordt vanaf de eerste momenten duidelijk dat Abrams weet waarmee hij bezig is. Abrams vertaald het boeiende en dynamische scenario - dat zowel de fans van eerste uur zal aanspreken, maar duidelijk ook openstaat voor nieuwe kijkers - met strakke hand naar het grote scherm en levert een spannende en entertainende sciencefictionfilm af, vol intense momenten, geslaagde humor en spectaculaire ruimtegevechten.

  STAR TREK

  Chris Pine is uitstekend gecast als de rebelse jonge versie van de legendarische kapitein Kirk, terwijl de ingetogen maar dynamische vertolking van Quinto als de jonge Spock het perfecte tegengewicht is. Buiten jong talent bulkt de film van ronkende namen als Karl Urban, Eric Bana, Simon Pegg, Winona Ryder, Ben Cross, Rachel Nichols en Bruce Greenwood. Sommigen zijn helaas wat verspilt (Ryder), maar de meesten spelen de pannen van het dak met op kop geweldige performances van Karl Urban en een dreigende Eric Bana. Ook erg goed zijn John Cho en Zoe Saldana. Beiden acteurs hebben al wel enkele bekende films op hun palmares staan, maar bewijzen in deze blockbuster dat ze heel wat meer in hun mars hebben dan debiele komedies (Cho) en leeghoofdig tienervertier (Saldana). Abrams was ook zo slim om met Leonard Nimoy een mooie en passende link naar de vroegere films te leggen. Star Trek is uiteraard een sciencefictionfilm en zit dus tot de nok vol met speciale effecten. Deze spatten vaak echt van het scherm, met een evenwichtig huwelijk tussen klassiek gemaakte creaturen en uitstekende computer effecten. Star Trek is entertainment van de bovenste plank en op elk gebied een technisch vakkundig gemaakte SF-film. Hoewel ik vaak het gevoel had dat men vooral een nieuw (lees: jonger) publiek probeert te bereiken, zal ook deze elfde Star Trek in de harten komen van de meest hardnekkige Trekkies.
  avatar
  Freeman
  Captain
  Captain

  Aantal berichten : 198
  Leeftijd : 45
  Join date : 11-06-09
  Woonplaats : Brasschaat

  Re: Star Trek reviews

  Bericht  Freeman op wo 22 jul - 20:07:32

  Uit MovieSense


  Star Trek – recensie

  5 May 2009 door Tom Rosens

  Toen de laatste Star Trek film slecht werd ontvangen en de serie van de buis af moest, was de franchise zo goed als dood. Is het de mensen achter Lost, Alias en Mission Impossible 3 gelukt om Star Trek weer tot leven te wekken?

  Het antwoord is een volmondig ja. Niet alleen dat, de film is ook te pruimen voor filmliefhebbers die eerst niets met Star Trek hadden. Leg de vooroordelen opzij over de pyjamadragende ruimtereizigers, deze film is een moderne verleidelijke scifi in de ruimte.

  STAR TREK

  Kirk en Spock
  Het ruimteschip U.S.S. Enterprise mag zijn eerste reis maken met een nog jonge bemanning. Aan boord bevinden zich onder andere de rekruten James Kirk en Spock. De twee verschillen totaal van elkaar. Kirk is een rebelse boerenjongen die zich laat leiden door zijn passies en emoties, terwijl Spock, afkomstig van de planeet Vulcan, afgaat op pure logica waarbij geen plaats is voor emotie. Als de aarde bedreigd wordt door de slechte Romulan, moeten Kirk en Spock de handen ineen slaan om de mensheid te redden.

  Reboot en prequel
  Regisseur J.J. Abrams maakte de film niet voor de fans maar wilde Star Trek introduceren bij een nieuw publiek. Abrams heeft kennis van de franchise, maar is geen extreme fan. Hij verkoos als kind zelfs Star Wars boven Star Trek. De productie is zowel een herstart van de filmserie als een prequel op alle films, zodat fans zich nog wel in de serie zouden moeten vinden. Het script komt van Roberto Orci en Alex Kurtzman, met wie Abrams aan Mission Impossible 3, Fringe en Alias werkte. Als producent werd Damon Lindelof (Lost) aangetrokken en de muziek komt van Michael Giacchino (Fringe, Lost, Mission Impossible 3, Alias).

  STAR TREK

  Op de schop
  Al vanaf de actievolle openingsscène is het duidelijk; dit is niet de Star Trek van vroeger. Abrams neemt de franchise flink op de schop. Zo is er een visuele make-over waardoor alles er modern en begeerlijk uitziet. De U.S.S. Enterprise was nog nooit zo sexy en het vijandelijke Romulan vaartuig mag er ook wezen. Ook is er een nieuwe cast bestaande uit jong acteertalent, waaronder nieuwkomer Chris Pine als Kirk die bij vele vrouwelijke kijkers in de smaak zal vallen. Voor de mannen is er Zoe Saldana als de knappe Uhura. Zachary Quinto (Sylar uit Heroes) is te zien in zijn eerste filmrol, waarbij hij een overtuigende jonge Spock neerzet.

  De wrijving tussen Spock en Kirk brengt de nodige humor met zich mee. Telkens als Quinto en Pine samen in beeld zijn, slaat er een vonkje over. Abrams laat de film dan ook voornamelijk om hen draaien. Hierbij diept hij de karakters wel enigszins uit, maar de nadruk ligt op de actiescènes en de avonturen die ze beleven. Voor actie en spektakel zit je goed. De film vliegt van de ene naar de andere adrenalineverhogende scène. Zo moet Kirk naar een vijandelijk boorplatform door de lucht parachuteren om het onschadelijk te maken voordat de boor een gehele planeet verwoest. Op het kleine platform wordt Kirk echter niet warm onthaald door vijandelijke soldaten die hem maar al te graag over het randje kieperen. De vaart van de film kan soms ook als nadeel gezien worden. De losbandige Kirk verzet zich eerst hevig tegen een leven aan boord van de U.S.S. Enterprise, om een dag later vrolijk aan boord te stappen.

  Conclusie
  Abrams weet Star Trek aanlokkelijk voor de massa te maken, zonder daarbij de fans uit het oog te verliezen. Zowel de ruimteschepen als de acteurs zien er verleidelijk uit. Uitstekend nieuw acteertalent weet je mee te slepen in een actievolle sciencefiction film. De eerste zomerse blockbuster film hebben we te pakken. Hou je van scifi, maar was je nooit een Star Trek fan? Geef deze film dan beslist een kans! Door deze herstart kan de franchise weer jaren mee en het is dan ook niet vreemd dat er een vervolg in de planning staat voor 2011.
  avatar
  Freeman
  Captain
  Captain

  Aantal berichten : 198
  Leeftijd : 45
  Join date : 11-06-09
  Woonplaats : Brasschaat

  Re: Star Trek reviews

  Bericht  Freeman op wo 22 jul - 20:09:41

  Uit Movie2movie

  Samenvatting

  Het grootste avontuur aller tijden begint met 'Star Trek', het ongelooflijke verhaal over de eerste reis van de dan nog jonge bemanning van het meest geavanceerde ruimteschip dat ooit gebouwd is: De U.S.S. Enterprise. Tijdens hun reis vol actie, humor en gevaren uit de ruimte moeten de rekruten van Starfleet optreden tegen een hels heerschap dat de mensheid bedreigt. Het lot van de melkweg ligt in handen van twee rivalen. De een, James Kirk, is een wildebras met een strafblad uit het platteland van Iowa. De ander, Spock, is opgegroeid in een samenleving die logica vooropstelt en elke emotie afkeurt. Temperament botst met kalme logica, maar samen staan ze sterk. En zo leiden ze hun bemanning door ongekende gevaren, waarbij ze gaan naar waar niemand zich ooit gewaagd heeft.

  Wie na 'Mission Impossible III' nog twijfelde aan de talenten van J.J. Abrams en zijn vermogen om opwindende actiefilms te maken (waarbij ook nog oog voor personages is), zal na het zien van 'Star Trek' een echte gelovige zijn. Na eerst veel succes te hebben geboekt op het kleine scherm, met series als "Felicity" en "Alias", slaagde hij erin de 'Mission Impossible'-filmreeks een aantrekkelijke nieuwe impuls te geven, met sterke personages en acteurs en praktisch non-stop actie. Nu is het tijd voor 'Star Trek' om een Abrams make-over te krijgen, waarbij hij enerzijds zeer trouw blijft aan traditionele elementen - veteraan Leonard Nimoy maakt zelfs onderdeel uit van de cast - en anderzijds het geheel overgiet met zijn eigen kinetische sausje. Met deze oorsprongsfilm, waarin de kijker kennismaakt met een jonge James T. Kirk en Spock voordat ze deel uitmaken van de bemanning van het ruimteschip S.S. Enterprise, lijkt Abrams echt een film te hebben gemaakt die iedereen kan bekoren. Fans van de serie zullen vol belangstelling waarnemen hoe hun geliefde personages met elkaar kennismaken en langzaam een band opbouwen, en glimlachen wanneer legendarische uitspraken langskomen als "Live long and prosper" (gecombineerd met de karakteristieke Vulcan-groet), en Star Trek-leken, die eerder nooit iets moesten hebben van die saaie mannen in de ruimte met die cheesy outfits, maffe puntoortjes, en nerdy gesprekken, zullen simpelweg kunnen genieten van een enorme kick-ass sf-actiefilm, en daarnaast tot hun verbazing merken dat Kirk en Spock toch eigenlijk hele coole gasten zijn. Het zou goed kunnen dat deze film verantwoordelijk zal zijn voor hele legioenen aan nieuwe "Trekkies", oftewel Star Trek-fans. Er kan in ieder geval geen twijfel over bestaan dat 'Star Trek' dé zomerblockbuster van 2009 wordt.

  Het kan niet missen of Abrams gaat een grote toekomst als filmregisseur tegemoet. Eerst 'Mission Impossible III', en nu 'Star Trek'. Bij de eerstgenoemde film uitten sommige critici nog de kritiek dat de film in feite een samenraapsel of recycling van "Alias"-afleveringen was en dat er dus zodoende weinig creativiteit van de kant van Abrams vereist was geweest. Maar zijn 'Star Trek' zou nu echt aan moeten kunnen tonen dat hij wel degelijk een eigen flair en visie heeft. Er is gewoonweg heel weinig aan te merken op 'Star Trek'. Het enige kritiekpuntje zou kunnen zijn dat de plotpunten wat snel op elkaar volgen en er veel van toeval aan elkaar hangt - wat een natuurlijke, realistisch aanvoelende ontwikkeling van personages iets in de weg kan staan - maar de kans is groot dat de meeste kijkers te druk bezig zijn met het opgaan in alle opwindende gebeurtenissen, de gedetailleerde en indrukwekkende sets, de leuke wisselwerkingen tussen personages, en de interessante karaktermomenten die de film rijk is, om hier lang bij stil te staan. 'Star Trek' is een ware achtbaanrit. Een spectaculair actie-extravaganza dat letterlijk adembenemend is. Pas wanneer de film voorbij is, kan er weer ontspannen in de stoel worden gezakt en adem worden gehaald.

  Net als in 'Mission Impossible III' begint Abrams met een pakkend begin dat de kijker meteen bij zijn lurven grijpt. De kijker is getuige van een grootse confrontatie in de ruimte, met een dreigend, imponerend ruimteschip vol stekels dat het schip van de helden aanvalt. De kapitein van het heldenschip blijkt de vader van het latere Star Trek-icoon James T. Kirk te zijn, dat nu nog even in de buik van zijn moeder zit en tijdens een groot en tragisch actiemoment geboren wordt. Alles is in de opening ineengerold. Drama, emotie, spanning, actie, en een voorbode van wat er komen gaat. Abrams houdt het voor de leken ook vrij conventioneel. Na deze indrukwekkende openingssequentie, ziet de kijker hoe het, een slordige tien jaar later, met James Kirk gaat, die we ontmoeten tijdens een wild ritje in een cabrio van zijn vader. Deze belt hem om te zeggen dat hij voorzichtig moet doen, waarna Kirk extra gas geeft, het dak opendoet, de radio op 10 zet en "Sabotage" van de Beastie Boys door de speakers laat knallen. Het is duidelijk: Kirk is een rebel, een wildebras die van niemand orders opvolgt. Toch wordt hij bedrieglijk makkelijk overgehaald door een oude maat van zijn vader om de Starfleet Academie een kans te geven. Deze komt hem namelijk tegen terwijl hij in een bargevecht verwikkeld raakt, waardoor hem kennelijk bepaalde karaktereigenschappen - zoals doorzettingsvermogen - opvallen die hem geschikt zouden kunnen maken voor de academie. Kirk moet er eerst niets van weten, maar kijkt dan even naar de ruimteschip-sleutelhanger van zijn vader en is overtuigd. De volgende dag stapt hij in de shuttle naar de academie en kan zijn avontuur van start gaan. Misschien was het prettiger geweest als er wat meer ontwikkeling in deze uiteindelijke beslissing van Kirk had gezeten. Dat hij in eerste instantie "nee" zegt, maar er steeds meer naartoe wordt getrokken. Het hoeft niet drie films van drie uur te duren, zoals in het geval van Aragorns weg naar de troon in 'The Lord of the Rings', maar enige contemplatie was welkom geweest. Daarnaast had het voor een welkom rustpunt kunnen zorgen. Het is nu allemaal wat te snel en te toevallig, net zoals het feit dat het eerste gevecht waar hij mee te maken krijgt meteen de confrontatie met zijn (vaders) nemesis blijkt te zijn, maar het geeft weinig. De film heeft namelijk zoveel vaart en de acteurs zijn zo perfect gecast, dat je als kijker eigenlijk alleen maar kunt genieten.

  Het is zeker niet alleen de openingsscène die opwinding en spektakel biedt. Integendeel. De film staat er bol van. Één van de interessantste, en meest nagelbijtende momenten moet wel het gevecht op en vrije val naar een boorplatform van Nero zijn, waarmee hij tot in de kern van de planeet Vulcan wil doordringen om deze te kunnen vernietigen en er een zwart gat voor in de plaats achter te laten. In deze scène springt Kirk samen met piloot Sulu (John Cho) en een derde astronaut in vrije val langs een gigantische boor om op een platform aan te belanden om daar het ding onschadelijk te maken. Maar timing is uiterst belangrijk. Niet alleen hebben ze nog maar weinig tijd om het ding te vernietigen omdat Vulcan op het punt staat te ontploffen, ze moeten er ook voor zorgen dat ze niet doorschieten op het platform en onder het ding getrokken worden en zo door de brandende vlam eronder worden verschroeid. Daarbij komen op het platform zelf natuurlijk al snel handlangers van Nero tevoorschijn om onze vrienden een halt toe te roepen. "Scottie" (Simon Pegg), de uitvinder van het op en neer "beamen" van in beweging zijnde lichamen, moet hier laten zien hoe goed hij onder druk kan presteren. Het is zenuwslopende, heerlijke "puntje-van-de-stoel-cinema". En dan zijn het laatste ruimtegevecht, de confrontatie tussen Kirk en schurk Nero, en Kirks ontmoeting met een afzichtelijk beest op een ijsplaneet nog niet eens besproken. Het moge duidelijk zijn: 'Star Trek' is een film waarbij je je nooit hoeft te vervelen en voortdurend van de ene verbazing in de andere valt.

  Toch bestaat 'Star Trek' niet alleen uit actie. De relaties tussen de personages zijn ook erg boeiend en krijgen van Abrams voldoende aandacht; een punt waar de regisseur in 'Mission: Impossible III' ook prima oog voor had. Dramatisch interessant is vooral het personage van Spock, die een Vulcan vader heeft - een ras dat puur handelt volgens logica en geen emoties kent (of toelaat) - en een menselijke moeder. Hij probeert voornamelijk te leven volgens de regels van de logica - hoewel hij de academie op Vulcan ook de rug toekeert omdat de raad zijn menselijke moeder als handicap ziet voor hem - maar dit wordt erg moeilijk in de film wanneer hij mensen dichtbij hem verliest. Daarnaast vormen zijn stijfheid en focus op kansberekening en logica gewoon een erg leuk contrast met de intuïtieve persoonlijkheid van Kirk, die meer vanuit zijn emoties handelt. Het zorgt voor een enkel erg amusante momenten, waarbij Kirk Spock in de maling neemt of op de kast probeert te krijgen.

  Door middel van een handig tijdreis-scenario - dat natuurlijk weer bol staat van tijdreisparadoxen - kan Abrams de oorspronkelijke Spock (Leonard Nimoy) een rol laten spelen en vrij letterlijk het stokje over laten geven aan zijn jongere incarnatie (Zachary Quinto). Ook kan hij op deze manier mooi refereren aan wat er nog zal komen, en daarmee tegelijkertijd zijn hand uitreiken naar de fans en een brug slaan naar de serie. Abrams heeft een elegante, ultieme samensmelting bereikt tussen oud en nieuw. Zijn 'Star Trek' is een fantastische nieuwe impuls voor de serie en een feest voor elke filmliefhebber.

  Bart Rietvink
  avatar
  Freeman
  Captain
  Captain

  Aantal berichten : 198
  Leeftijd : 45
  Join date : 11-06-09
  Woonplaats : Brasschaat

  Re: Star Trek reviews

  Bericht  Freeman op wo 22 jul - 20:10:35

  UIt FilmFocus

  Nieuwe impuls doet wonderen voor comateuze franchise
  door Bart-René Thiel
  "To boldly go where no man has gone before." Deze zinsnede is sinds de eerste uitzending halverwege de jaren zestig onlosmakelijk verbonden met Star Trek. Ruim veertig jaar, 726 afleveringen verdeeld over zes tv-series en tien speelfilms later heeft de uitspraak in de openingssequentie zijn betekenis verloren. Er was voor de crew van het ruimteschip U.S.S. Enterprise simpelweg geen plekje in het universum over om te ontdekken. Toen in 2002 Nemesis keihard flopte en tv-station CBS in 2005 de stekker uit Enterprise trok, leek de The Final Frontier eindelijk bereikt.


  Maar als Batman Begins en Casino Royale Hollywood iets hebben geleerd, is dat wanneer een franchise op een dood spoor is beland, je gewoon opnieuw kunt beginnen. Zogenaamde oorsprongverhalen laten de laatste paar jaar de bioscoopkassa's rinkelen. In tegenstelling tot andere series ligt er bij Star Trek echter een potentieel probleem op de loer. Eigenlijk veertig jaar aan problemen. Hoe je het wendt of keert, een reboot Trek zou in een inmiddels bekend universum plaats moeten vinden, waar het levenspad van elk personage al vaststaat. Of toch niet..?

  Enter J.J. Abrams, het brein achter de hitserie Lost, monsterhit Cloverfield en regisseur van Mission: Impossible III (verreweg de beste uit de reeks). Samen met schrijvers/producenten Alex Kurtzman en Roberto Orci nam Abrams het Trek-universum onder de loep. Om werkelijk een nieuwe Frontier te creëren, hebben ze een gewaagde beslissing genomen: in een adembenemende openingsscène geeft een gebeurtenis een rigoureuze wending aan de levens van Kirk, Spock en de rest van de originele crew van de U.S.S. Enterprise.

  Schone lei
  Hierdoor krijgt Abrams de ruimte om met een schone lei te beginnen. Hardcore Trekkers (uhum) kunnen echter opgelucht ademhalen. Hij heeft de baby niet met het badwater weggegooid. De makers hebben goed gekeken naar de eerdere films om te onderzoeken wat bij een modern publiek nog werkt en wat niet. Net als de beste Star Trek-films, The Wrath of Khan en First Contact, is ook nu de plot doorspekt met de zucht naar wraak. Ditmaal gaat de bad guy verder dan elke voorganger om zijn gram te halen.

  Naast vertrouwde verhaalelementen in een nieuw jasje is ook de kern van elk crewlid - op een vlijmscherp randje - grotendeels onveranderd gebleven. Zo is de jonge Kirk een schoolverlater, een dronkenlap en heeft hij een meterslang strafblad, maar is hij als het puntje bij paaltje komt uit het juiste hout gesneden. Spock (uitstekend gespeeld door Zachary Quinto) worstelt meer dan ooit om zijn Vulcaanse en menselijke kant met elkaar in vrede te laten leven.

  Ook de special effects zijn dik in orde. Wilden de voorgangers nog eens lijken op een veredelde aflevering uit de tv-serie, ditmaal kan de film met zijn hyperrealistische ruimtegevechten en bloedmooie sets met groot gemak concurreren met andere blockbusters. En in vergelijking tot zijn soortgenoten weet Star Trek wél een balans te vinden tussen trucage en een doorwrochten plot. Zo op het eerste gezicht lijkt het alsof Abrams iets gelukt is, wat niemand voor mogelijk hield: Star Trek zowel aantrekkelijk te maken voor Trekkers, als voor de rest van de wereld.
  avatar
  Freeman
  Captain
  Captain

  Aantal berichten : 198
  Leeftijd : 45
  Join date : 11-06-09
  Woonplaats : Brasschaat

  Re: Star Trek reviews

  Bericht  Freeman op wo 22 jul - 20:13:27

  Uit Haarlems Dagblad


  Een jaar geleden gaf de Amerikaanse film- en televisiemaker JJ Abrams met het door Matt Reeves geregisseerde 'Cloverfield' een frisse draai aan het subgenre van de reuzenmonsterfilm. Het duo toonde de verwoesting van Manhattan door de ogen van een amateurfilmer op straatniveau, en dat simpele idee bood een nieuw en enerverend perspectief op spektakel naar beproefd model.
  Met zijn nieuwe film ’Star trek’ doet Abrams een vergelijkbare meesterzet. Het in de jaren zestig van de vorige eeuw gelanceerde televisieconcept van Gene Roddenberry werd in zes tv-series en tien bioscoopfilms uitgemolken, maar dankzij een nieuw uitgangspunt slaagt Abrams er uitstekend in de oude formule vitaliteit en urgentie te geven.

  Net als bij ’Cloverfield’ blinkt dat uitgangspunt uit in eenvoud: ’Star trek’ speelt zich af vóór de eerste aflevering van de oorspronkelijke serie. Het maakt de film toegankelijk voor mensen die niet met de materie vertrouwd zijn, en het ontslaat de makers van de plicht een gevestigd acteursensemble en decors van de tv-varianten over te nemen. Abrams en zijn vormgevers waken er echter voor de kenmerkende elementen van de succesformule overboord te zetten: het ruimteschip The Enterprise en de personages van de oorspronkelijke bemanning worden als nieuw geïntroduceerd, maar ogen en klinken vertrouwd.

  Romulaan
  De film opent spectaculair, met de geboorte van James Tiberius Kirk en de dood van diens vader, die zichzelf opoffert om zijn vrouw en zoon een toekomst te geven. Het drama wordt veroorzaakt door de wraakzuchtige Romulaan Nero, die later opnieuw vreselijk zal huishouden en de jonge Kirk en diens rivaal Spock daarmee een gemeenschappelijke vijand verschaft.

  Dat de door Eric Bana vertolkte booswicht en diens plannen en motieven weinig tot de verbeelding spreken is jammer, maar de film draait niet om de plot, maar om de verhoudingen tussen de jonge rekruten, die door de terreur meteen in het diepe gegooid worden.

  Met dat laatste doet ’Star trek’ denken aan traditionele oorlogsfilms, waarin de snelkookpan van het slagveld tot kameraadschap en samenwerking noopt. Maar deze groentjes heten Kirk, Spock, Uhura, McCoy, Scotty, Sulu en Chekov, en Abrams en het uitgekiende acteursensemble kennen hun klassiekers zo goed dat we er geen moment aan twijfelen dat we naar jonge incarnaties van de oude vertrouwde ploeg kijken.

  Alle bemanningsleden komen sterk uit de startblokken, maar de show wordt naar behoren gestolen door de impulsieve Kirk en de rationele Spock, die herhaaldelijk met elkaar botsen en door Chris Pine en Zachary Quinto uitstekend vertolkt worden.

  Met een tijdreisthema en een cruciale rol van oorspronkelijk Spockvertolker Leornard Nimoy slaat de film een brug naar de eerste serie, maar ook in toon raken Abrams en de scenarioschrijvers daarbij de juiste snaar. Want in tegenstelling tot de recentere Star trek-bioscoopfilms bevat de nieuwe film opmerkelijk veel humor, die voortkomt uit de sterk contrasterende personages die Gene Roddenberry meer dan veertig jaar geleden bedacht.

  ’Star trek’ is niet de eerste Hollywoodfilm die een oud tv-concept nieuw leven in blaast, en het zal ook niet de laatste zijn. Maar door een combinatie van respect voor het origineel en een aangenaam lichtvoetige toon laten Abrams en co alle andere herkauwers lichtjaren achter zich.

  Bart van der Put
  avatar
  Freeman
  Captain
  Captain

  Aantal berichten : 198
  Leeftijd : 45
  Join date : 11-06-09
  Woonplaats : Brasschaat

  Filmmuziek

  Bericht  Freeman op wo 22 jul - 20:14:50

  Recensie van Wilco de Jong, ingevoerd op 2009-07-05 14:19:30, score: 7/10
  Wanneer we Michael Giacchino's Star Trek los beschouwen van de Star Trek series, de Star Trek films en de Star Trek muziek, dan kunnen we deze omschrijven als een solide, groots en orkestraal werk. Het hoofdthema, dat helaas geen eigen Main Title Theme heeft gekregen op dit album, ademt nobelheid en houdt de soundtrack bij elkaar. Het thema voor Nero zorgt voor de vervaarlijk bombastische momenten van onheil en gevaar. De actienummers zijn enigszins in dezelfde stijl geschreven als die uit Mission: Impossible III, zeker met het oog op de energieke percussie, en krijgen van Giacchino hun tijd om goed uitgespeeld en opgebouwd te worden.

  Wanneer we Michael Giacchino's Star Trek beschouwen mèt in ons achterhoofd de voorgaande franchise en muziek voor Star Trek, dan moet er toch opgemerkt worden dat deze soundtrack iets mist. Ik zou het willen omschrijven als een gebrek aan relativering. Giacchino's muziek mist het optimistische gevoel voor avontuur, de exotische orkestraties en vooral de afwisseling in thematiek en emotie. De muziek wil vrijwel continu te hoogdravend en te serieus zijn. Een probleem dat lijkt te worden gestuwd door de huidige filmwereld. Niets mag meer stripachtig en gestileerd zijn, dat is ouderwets. Het moet allemaal serieus, dramatisch, en zo realistisch mogelijk.
  Naast dit vermoeiende realisme lijkt Michael Giacchino muzikaal nog niet zo ver als Goldsmith ten tijde van Star Trek - The Motion Picture of als Horner ten tijde van Star Trek II - The Wrath of Khan. Om het ongenuanceerd te verwoorden: Giacchino's Star Trek thema heeft het niveau van een Goldsmith of Horner subthema. Het is goed en solide, maar te weinig-omvattend om in zijn eentje een soundtrack steengoed te maken.

  Al met al is Star Trek gewoon een goede orkestrale score met een nobel hoofdthema en krachtige percussie- en koperpartituren.
  In "To Boldly Go," de uitstekende "End Credits" en aan het einde van "Nero Death Experience" (luister maar eens goed) verweeft Michael Giacchino op ingenieuze en virtuoso manier het eerste Star Trek thema van Alexander Courage en Gene Roddenberry. Een exercitie die zeer zeker het vermelden waard is!

  Gesponsorde inhoud

  Re: Star Trek reviews

  Bericht  Gesponsorde inhoud


   Het is nu di 22 mei - 9:39:27